Sluk for telefon, computer og fjernsyn – og vær til stede i nuet

Sluk for telefon, computer og fjernsyn – og vær til stede i nuet

De elektroniske venner er en del af vores moderne livsstil. Jeg synes det er rart, at man hele tiden har underholdning, information og kommunikation lige ved hånden.

Desværre kan vores elektriske apparater også være en distraktion, der fjerner vores fokus fra nuet og går ud over vores samvær med andre mennesker. Hvis jeg fx lige føler trang til at tjekke mails eller nyheder, mens jeg taler med nogen, spiser middag eller ser en film, kan det være et skidt tegn.

Vi vil gerne være til stede to steder på samme tid, men menneskehjernen kan kun holde fokus ét sted ad gangen. Derfor er det vigtigt, at vi selv er gode til at få lagt vores devices væk og slukket for skærmene. Ikke mindst om aftenen.

Undgå det blå lys, inden du skal i seng

Inden sengetid kan det være en god idé at slukke for alle skærme – inkl. Telefonen – Det er jeg begyndt på. Efter en lang dag er det vigtigt, at man giver hovedet tro til at falde ned, inden man rent faktisk skal sove.

Alle skærme udsender dette blålige lys, der minder om solens stråler. Når man kigger på en skærm, fortæller man derfor sin hjerne, at det er dag udenfor. Derfor er der mange, der oplever besværet og dårligere søvn, når de kigger på deres skærm som det sidste, inden de sover.

Samtidig er det også vigtigt at få en pause fra nyheder, arbejdsmails og beskeder, der ofte kommer ind på telefonen. Aftenerne er derfor et oplagt tidspunkt at slukke for skærmene i huset og bruge kvalitetstid sammen med dem omkring en. Du kan få mange gode forslag på brugerguiden.dk.

Sæt dine egne regler – og hjælp hinanden

At lægge telefonen væk og slukke for skærmene kan være svært. Især når det er en indgroet vane at tænde for fjernsynet om aftenen eller tjekke mails, inden man går i seng.

Derfor kræver det også en indsats, hvis man vil lave om på det. Man bør sætte nogle helt faste regler for, hvordan og hvornår man bruger sin elektronik – og gøre sit bedste for at overholde dem.

Hvis man bor sammen med sin familie, en roomie eller lignende, kan man også aftale at hjælpe hinanden med at overholde reglerne.

Man vil opleve, at man er mere til stede og slapper mere af, når man ikke har telefonen i hånden hele tiden. Derfor er det noget, som både kommer dig selv og dine nærmeste til stede. Overgangen kan være svær – men når først telefonerne er lagt væk, vil man opleve en stor og god forskel.